Официален сайт на групата
Израза "Буна померанца" го няма в езиците. Най-близък по логика е румънското "добро утро": buna dimineata. Работата е там, че един от основателите на групата се озовал в Констанца и поискал да каже "Добро утро" на румънски, и казал: Буна померанца. Румънците не го разбрали. Оттам е името на групата.

22 октомври 2016

Два дена по-рано, на 20 октомври, Пламен Горанов щеше да навърши 40 години. Той остана при онзи февруари 2013-а. На 22 октомври 2016 г. Димитър Събев представи своята книга за Пламен - "Саламандър" - в Арт-салона на Радио Варна. Два дена по-рано Петко Чернев от "Зора" пристигна от София (и от влака направо на репетицията на "Буна померанца"). Двете групи свириха на представянето на книгата. Изпълниха се и две песни на Пламен Горанов - "Котка бонзай" и "Пих" (ще влязат навярно и в постоянния репертоар на Буната).
Две години и половина след онзи февруари 2013 грамадата пред Община Варна вече я няма - махнаха с камъните и портрета в памет на Пламен Горанов. Ето защо е тази книга, тази среща на негови приятели и така нататък, и така нататък.
Но реалността е по-многозначителна от фантазиите и разсъжденията.
Паралелно със срещата спомен за Пламен на 50 метра от радиото, на входа на Морската градина, Цв. Цв. и ГЕРБ правеха митинг. Бяха докарали хора (поне една трета по-мургави) от съседни общини като Бяла. Пя и Веско Маринов. И прочее, и прочее. А Пламен Горанов протестираше тогава и искаше оставката на кмета хамелеон, който последно бе подкрепен именно от споменатата формация (и актуална "машина" за избори).
В обобщение: дата - 22 окт. 2016, място - Арт-салон на Радио Варна, събитие - представяне на книга, съучастници - групите Буна померанца и Зора.
Снимка: Веселин Златков. Арт-салон на Радио Варна, 22-10-2016

Вечерта в памет на Пламен Горанов

10 септември 2016

Откриване на втория сезон на Буната в metal hall-а на Spirit Of Rock пред не много посетители (сред тях представители на тюленовския фестивал), но достатъчно. Стартът на първа серия бе даден без предупреждения с... право хоро. Накрая - след две серии с общо 38 авторски парчета - по желание на аудиторията около полунощ хорото бе повторено. Изви се логичен хоровод от същата тая публика, което също се случва за първи път за новия музикален жанров продукт на групата.
Сезонът е под мотото: Разширяване на жанровете! След хорото последва... диско, сетне кабаре, сетне шансон и т.н., и т.н.
Изявата бе и в рамките на месеца на авторската музика в Спирит-а.

11 август 2016

Buna Pomeranza Aquarium Snack & Bar Live 2nd Edition Unlimited. Пълно издание на целия активен репертоар от 34 (sic!) парчета... уж... а се оказа, че е забравен блусът на Никола Тесла. Нейсе, от 21 ч. без нещо до 23 ч. и нещо, в 2 серии, голямото свирене. 6-7 нови парчета, които никой от оркестъра не знае, и сума ти стари, които никой от оркестъра не помни. Общо 6 инструментала под формата на сюита за посещението на Йохан Себастиан Бах във Варна. И за капак едно право варненско хоро (sic!) направи също репертоарна премиера. (Жанровото портфолио на композициите взе да се издува като балон. Ха да видим до кога и кое реге ще го спука.)
Аквариум Бар 2

Второ гостуване в Аквариум

2 август 2016

Репетициите за новия сезон са подновени в легендарното студио на Васко "33", като за два часа са направени черновите на цели 5 (пет) парчета (преди репетицията напълно непознати на всички освен на автора си): Й.С.Бах във Варна (Антов), Wisherself With Me (Глинков), Nothing Scary (Паскал), Хоризонти (Антов), Night In Greenwich (Глинков). Плюс подготвените в сезон 1, но без премиера на сцената "Самота" (Паскал/Глинков) и Антово хоро.

21 юни 2016

Рано сутринта на 22 юни 1941 Хитлер нападна Сталин. Късно вечерта на 21 юни 2016 БУНА ПОМЕРАНЦА свири във Варна на Празника на музиката 2016. Организиран от Френския център за поредна година (и още един куп присъединили се във времето съорганизатори), даващ музикална трибуна на свободен достъп на разни сцени из града.
Буна-та бе на основната (така да се каже) сцена - на входа на Приморската градина. С покана от организаторите, последни в списъка (преди диджея). Гигът закъсняваше с около час, та 15-те минути померанца приключиха около 23 ч. (а-ха, а-ха с тръгването на танковете през 41-ва).
6 парчета, сред които новите "Песен на адвоката" и "Hexagram 32".
Снимка на групата с фамилия Антови преди концерта. Заради ефекта "червени очи" всички мязат на същества от третия вид (или поне вампири).
Вход на Морската градина

21 май 2016

Аквариум Live по случай Нощта на музеите (sic!); над час и половина сет от 21,30 до 23,10 (с вечерен час) с най-обемната публика досега, с танцуващи руснаци отпред и надничащи иззад храстите погледи. Много народ мина и покрай музейните мероприятия, с карти за печат в ръка и пр. Оркестърът се постара предвид и последните срещи отблизо със здравеопазната система (на един от членовете).
Снимка от тагналия се във фейсбук Ivan Dimitrov.

Част 3

Част 2

Част 1

1 април 2016, 22:29-00:02

Бола бар Live по случай деня на шегата; над час и половина сет нон стоп в бързане за диджея в полунощ с импровизирано озвучаване и за първи път с шарена публика - тоест разнообразна, незапозната; разказват, че отстрани, извън полезрението на бенда, покрай бара хора въртели неочаквани танци.
Бола бар, зимният Аквариум Бар

19 март 2016, 20.00

Час на земята Live, второ поредно участие на Буната, вход на Морската градина. Докато момчета и момичета въртят огньове, на студа скромните музиканти (без барабани и само с акустични изразни средства) жулят песни. Пръстите мръзнат, но телата остаят, както казваше Вазов...
На тамбурата вляво е джамещият с групата Косьо.

* На 3:10 във видеото се появяваме

4 март 2016, 22.00 - 0.00

В подготовка за сезон 2016 БУНА ПОМЕРАНЦА представя натрупаното досега плюс новите попълнения в репертоара. В клуба на Бирата.
Мачете Live. С два сета от по 45 минути. Общо 24 парчета. Намери се и продуцент - в лицето на... първия басист на Буната. А неговите думи са камъни.
Поканата във фейсбук

Февруари 2016

Оркестърът усилено репетира от началото на годината. Засега веднъж седмично в легендарното студи 33 на Васко. Ето една снимка, правена от ръката на легендарния за Варна Васко Василев от 33.
В състав (отдясно наляво): Сергей Глинков, Роберто Паскал, Даниел Божинов, Огнян Антов. Снимката е направена от ръката на култовия Васко от 33 (именно в студио 33).