Извадено от книгите, от мрежата, от чекмеджето и от всякъде
За контакти:
Под редакцията на Огнян Антов

По категории

Посетете още

Репортаж
Айде, на здраве да е!
Алексей Тарасов, кореспондент на "Новая газета"
Превод (с) Анапест (Огнян Антов); със съкращения
Оригинално заглавие: Ну, за здоровье! : В Иркутске продолжают умирать выпившие «Боярышник». Кто заинтересован в массовых отравлениях спиртосодержащими жидкостями?
Линк: https://www.novayagazeta.ru/articles/2016/12/19/70947-nu-za-zdorovie
Дата: 19.12.2016, 14:22

Автор: Алексей Тарасов

[1] Парфюмерийният концентрат "Глог" (боярышник - от руски глог; става дума за „лосион“ за вана - б.ред.), с който през почивните дни се изпонатровиха в Новоленинския микрорайон на Иркутск, излезе менте. В настойката вместо етилов имаше метилов спирт. Метанол. Отрова. В момента, в който предавам тази бележка в редакцията, от фалшивия "Глог" са загинали 33 души (първите три дни стават 71, ще стигнат до 77 - б.ред.). Действието на метанола е отложено, понякога и до 72 часа (зависи не толкова от количеството изпито, но и от замезването, от това, дали се е употребявал заедно с метанола и етилов спирт - в този случай той служи и за противоотрова), тъй че на списъка на жертвите черта още далеч не е теглена. Още 21 са в болница, повечето в крайно тежко състояние, почти всички в безсъзнание. Бригадите на "Бърза помощ" караха мъже и жени (почти по равно) от 35 до 50 години с различен социален статус и от разни адреси, но от един микрорайон и с едни симптоми - остро натравяне, токсичен шок.

[2] Полицията и СК РФ (Следствен комитет на Руската федерация - б.ред.) ровят в два пазара в Ново Ленино. „Установени са над 100 места на продажба на спиртни изделия, от незаконен оборот са иззети повече от 2000 литра, локализирани са местата на продажби на козметическия продукт „Глог“. Иззети са над 2000 опаковки от този продукт с общ обем над 500 литра“ - цитат от СК РФ. Задържани са двама търговци. На веселичък етикет на иззетия „концентрат за употреба във вана“ (60 рубли за 250 мл) [60 р. са по-малко от 2 лв - б.ред.] с екстракт от глог и лимонено масло стоят фасадите на Питер (Санкт Петербург - б.ред). И предупреждение: „Опасно е да се приема вътрешно!“

[3] Прокуратурата е организирала обход по квартирите на жертвите в Иркутск, на техните познати и близки. И – потенциални жертви. Полицията обхожда улиците Бауман, Ярославски, Севастополска, Пионерска, надничат в мазетата и в колекторите на топлопроводите, където впрочем вече се изпозаформиха новогодишните компании. Целите са две: търсят трупове, търсят хора в кома, а същевременно предупреждават гражданите, които още са в пълно неведение.

[4] То така и винаги става, не е за първи път, я. Разликата в този случай е, че сега ГУ МЧС (Главно управление на Министерството на извънредните работи – б.ред.) направи и масово разпращане на есемеси с призив към населението да се въздържа „от употреба на спиртосъдържащи течности, закупени в нерегламентирани търговски обекти“, а по-рано в такива ситуации по улицата обикаляха автомобили с високоговорители. Като например през лятото на 1997-а на десния бряг на Красноярск. Тогава от метанол, налят в бутилки за водка, загинаха по официални данни 22 души, 12 останаха инвалиди. Народната аритметика обаче е друга: само ослепелите в този ден бяха около сто, а 70 измряха в течение на годината. Всъщност всички данни са приблизителни: работата се случи в гетата. Кой ще ти смята телата по канавките, мазите и под балконите? И кой би се хванал – много от хората в тези гета бяха загубили към дните на смъртта си всичките си социални контакти? Година по-рано пак през уикенда, пак от метанол, само че сега налят в бутилки „Jack Daniels“ и разпространяван по интернет, едновременно умряха 11 красноярци, 27 останаха сакати.

[5] И ето сега, значи, „Боярышник“. А преди това бе „Трояр“, препарат за почистване на вани (90-процентен етилов спирт). СЖМТ („смесь жидкая многокомпонентная техническая денатурированная“). Препарат за битова химия „Чистый“ (разреден до 75 градуса). „Росинка“. „Парфюмерная жидкость Канская“. Препарат „Люкс“, същите 75 градуса, „за измиване и почистване на автомобилни стъкла, прозорци, огледала“. Имаше един „Нитхинол“. Посетне – всевъзможни „флакончета“: 100 мл аптечна настойка за по 20-25 рубли (около 70 ст. по курс 2016 – б.ред.). Много нещо имаше и беше. И е. И, очевидно, ще пребъде, амин.

... Тая страна, в която народ богоносец фалшифицира даже някакъв си лосион „Глог“, а друг го пие, понеже, дори работейки, получава толкова, че не може да си позволи даже водчица – това, очевидно, е някаква друга Русия, не тази, която показват по телевизора и която се нарича велика и претендира да е полюс на силата в многополюсния свят.

(Завършваме с паратекста, с който започва статията на Тарасов – б.ред.)

„От метанола в Русия много народ измря. И изобщо – какъв е тоя спирт, господи, прости? Откъде се взе? Нали има и етилов! Карай да върви, бил той хидролизиран, бил той денатуриран – всичко ще изтърпим. Не, кучета, метилов ще ви набутаме във всички флакони подред! Кой го измисли изобщо това? За какво? Мълчат момчетата. Които пиха – мълчат. Които ще пият – също мълчат. Мълчат в памет на тези, които вече са пили. И които сега пият – също мълчат. Понеже устата им е заета.“

(Юрий Бригадир)

- - -

Бележка от редакцията на АНАПЕСТ

Опитайте се да си припомните последните новини от тази и минали години за трагедии, бедствия и аварии по света и у нас. Спомнете си бройките. Огромно земетресение еди-къде си, цунами еди-къде си, взрив еди-къде си, атентат еди-къде си и пр., и пр. Сравнете с бройките от горното (регулярно) описание. Ще усетите, че става дума за бедствие. Бедствие, съществуващо в ежедневието. Сравнимо с броя на жертвите по катастрофи по пътищата. Русия страда дълбоко от това автоимунно бедствие, откак се е конституирала като мачкащ хуманността държавен обект, от време оно.

Това едно.

Вие кога последно сте виждали и/или ползвали лосион за вана? Защо съществува такъв лосион и подобните му? Това е индустрия, но не за козметични цели. Представете си! Тези лосиони се продават и с... вендинг машини! (Руската РБК: "според експерти хората в Русия изпиват всяка година козметични препарати с алкохолно съдържание, равностойни на 170 до 250 милиона литра водка... тоест около 20 процента от всички течности на пазара" - б.пр.)

Друго.

„Новогодные кооперативы“ пише авторът, а това словосъчетание (ние го преведохме с не дотам сполучливото „~ компании“) означава практиката групи хора да се събират и да се челастрят седмици наред в запой. Ако не бе разпространена практика, нямаше да има такова понятие. Така ни учи лексикологията.

И последно.

Обърнете внимание на снимката, която взехме от naviny.by. Ще забележите колко този козметичен лосион всъщност прилича на наше класическо пищовче.

И няколко уточнения:

* Юрий Бригадир - съвременен руски писател, подвизава се из рунетния литсамиздат.

* Иркутск – град в азиатска Русия. Над Монголия, до езерото Байкал. Над 600 хиляди население.

ПП. За любителите на приповдигнати пропагандни сайтове за съвременна мощна Русия – малко реализъм по отношение на народния живот. Ако могат, нека сравнят прочетеното - с по света и у нас.

t
f
20.12.2016 (пр. 22.06.2017) | Знаци: 6732 | Прегледи: 2205 | Сподели:
Съдържание (106) Имена (44) Показалци (12) Галерия (99) Файлове (5) Препратки (4)