Събрани web съчинения
За контакти:
Дописки на редактора
10 години, откак застреляха Анна Политковская

Това съм го писал като бележки след превода на откъс от книгата на Анна "Русия Путинска", през 2012 година. Повтарям го сега:

Държавността в Русия открай време си е планетен пример за антихуманност - индивидуалният човешки живот няма голямо значение. Това по най-естествен начин се съчетава с изключително чувство и отношение към изкуството, например (надявам се да не ви звучи странно), и изразните му средства.

Странното е, че навремето съветистите пожалиха Солженицин, Сахаров и др., а техните приемници, путинистите, чегъртат наред: Политковская, Литвиненко и пр. И Гари Каспаров - световната слава - може да бастисат, ако прекалява или прескочи границата на допустимостта.

След падането на СССР аз не съм срещал по-смел, решителен, талантливо разказващ и убеждаващ, заложил главата си човек от Анна Политковская. Поне тук от България не съм видял. Да оставим настрана нейната болна тема - войната с чеченците. И всичките репортажи и истории, показващи повърнята под повърхността на официалния медиен живот - ergo живота по путински. Но кой ще си позволи директно да казва и пропагандира защо не харесва и не желае Путин: заради манталитет, ограниченост, идеологически произход и т.т.н. - в прав текст и то по време на дългия му несвършващ зенит? Във всеки случай мъж трудно се решава.

На нея й помогна и интернет, не разчиташе само на чужбината за очерците, репортажите и книгите си. Но идва момент, в който и във, и извън Русия ако продължаваш по този начин, ...[не се чете].

Анна Политовская е украинка по произход, родена в Ню Йорк в семейство на дипломати - съветски украинци. Моминската й фамилия е Мазела.

По Европа вече има улици на името на Анна - в Рим, например.

Начинът, по който Анна Политковская е подредила драматичните и обществените възли на тази история (http://www.anapest.org/ik/page.php?p=77), е поразителен и за световната литература и драматургия. Когато през 2006 я утрепаха в асансьора на блока й, убиха и един изключителен майстор на словесната икебана.

Добавям през 2016 (нещо, което всички знаят, но никой не повтаря):

Колегите на Анна от "Новая газета" декларират, че нищо не е разкрито (въпреки разните съдебни присъди на разни лица) и няма да бъде разкрито, докато историята не осъди едно геополитическо лице. Защо ли и кое е то?

Много е просто. Надявам се да не го чувате за първи път.

1) Анна е застреляна в асансьора според класическия мафиотски символизъм на държавните тайни служби на 7 октомври 2006 г. Познайте кой има рожден ден на тази дата?

2) Георги Марков е поразен с чадър на 7 септември 1978 г. на един лондонски мост. Поръчката е от българските тайни служби с помощта и технологиите на съветските. Познайте кой има рожден ден на тази дата?

На 1. отговорът е Володя Путин. На 2. отговорът е Тошо Живков.

Проверете в Уикипедия.

t
f
07.10.2016 (пр. 05.06.2017) | Знаци: 2819 | Прегледи: 1646 | Сподели:

Съдържание / 222

Категории / 35

Имена / 12

Галерия / 83

Файлове / 11

По категории

Автопортрети и писма / 3

Антракт / 12

Беседи за Обществото на писателите / 4

Дневник на (екс)писателя / 31

Дописки на редактора / 24

Драматургия / 2

Електронни издания / 6

Есеистика / 5

Изследвания / 2

Интервю / 2

Как се пише приказка / 7

Книги / 9

Лингвистика / 1

Литературна критика / 3

Литературни анализи и теория / 5

Малък смешен именник / 8

Малък тъжен именник / 8

Наново разказани приказки / 5

Него го няма от няколко часа / 4

Никому неизвестен шано цикъл / 4

Опис опуси / 2

Очерци и пътеписи / 7

Поетични книги и цикли / 19

Преводи / 11

Произведения за деца / 20

Речи / 14

Речник на самотата / 5

Романи / 16

С. Есенин: Няма вече връщане назад / 10

Сънищата започват на сутринта / 8

Тайната на боба е захарта / 8

Театрална и филмова критика / 9

Фейлетони / 3

Фоторазкази / 5

Фрагменти / 2

Посетете още