Извадено от книгите, от чекмеджето и от всякъде
За контакти:
Под редакцията на Огнян Антов

По категории

Посетете още

Интервю
Бриджит Бардо на 85: Покрай епидемията... и за карантината, нейната

На 85 години съм, преживях много неща, включително войната през 1939-45 г., войната в Алжир... И мога да ви кажа, че никога не съм виждала нещо толкова драматично като това, което преживяваме сега. Врагът е неконтролируем. Имаше ТОРС, Ебола, СПИН, H1N1... но никога не са били в пропорциите, които прие коронавирусът.

Глупостта си остава голям бич за човека. Заради коронавируса има изоставени домашни животни. Господарите им смятат, че те предават болестта. Това обаче беше опровергано от всички ветеринари, лекари, професори.

Тези подли французи виждат в животното най-лошото, което може да им се случи. (...) Китайците пък твърдят, че мечата жлъчка лекува Covid-19 - освен куп други болести. От години съществуват "ферми за жлъчка", където близо 10 хиляди мечки са затворени в клетки с катетър в жлъчния мехур. Това е скандал, изобщо не лекува нищо. Ще погубят последните диви животни, които са ни останали.

Това, което ни се случва, изобщо не ме изненадва. С моя животински инстинкт усещам бунта на планетата срещу начина, по който хората я опустошиха. Той започна с глобалното затопляне, наводненията, пожарите... От известно време се случиха доста неща едно след друго, поставяйки в опасност населението на света.

Планетата се задушава от влудяващата демография. Това е в основата на всички проблеми, които разстройват живота ни днес.

Никога не съм виждала толкова труден за живот, толкова разрушителен, толкова насилствен, с такава липса на свобода свят - както днешния. Преживях прекрасни години. Бяхме свободни. Можехме да се забавляваме, да живеем, без да бъдем преследвани винаги от камери, закони, заповеди на префекта...

Ще трябва да си върнем човечността, да променим навиците си. Трябва да спрем да носим кожи или промишленото отглеждане на животни, където те никога не виждат дневна светлина и им режат човките. Ние сме под властта на враг, който ни убива, вируса. Животните са под властта на враг, който се нарича човек и който ги кара да страдат. В Китай например има фестивал на кучешкото месо в Юлин, където всяка година между 10 000 и 20 000 животни са пребивани до смърт, за да омекне месото им.

Трябва да има световен бунт срещу това варварство и бойкот на китайските продукти. Това е отвратително. Правителствата са безразлични към всяко животинско страдание. Би било добре, ако това може да се промени с кризата.

Аз съм под карантина от десет години, за мен нищо не се променя (смях). Не съм голяма почитателка на човешкото същество, не се виждам с много хора...

- - -

Бележка от редактора

Това е прочетено интервю от интернет. Съкратено според нашето желание. Получава се отлична реч.

Автор: Пол Карсенак, “Фигаро”, превод: Галя Дачкова, "Гласове" / 9 април 2020

t
f
11.04.2020 (пр. 11.04.2020) | Знаци: 2728 | Прегледи: 1275 | Сподели:
Съдържание (101) Имена (43) Показалци (12) Галерия (95) Файлове (5) Препратки (4)